Dobrodošli na melia.rs!
Facebook

Često postavljana pitanja

KSILITOL

Šta je ksilitol?

Ksilitol pripada šećernim alkoholima, ali to ne znači da sadrži alkohol ili šećer. Ova grupa jedinjenja se takođe naziva polioli. Šećerni alkoholi sadrže manje kalorija i manje ugljenih hidrata od ostalih zaslađivača. Ukoliko se šećer zameni ksilitolom, to može imati povoljno dejstvo na gubljenje težine ili sprečavanje  dobijanja telesne mase.

Od čega se dobija ksilitol?

Ksilitol se dobija od ksiloze koja se nalazi u raznim vrstama voća i povrća, kao što su jagode, šljive ili kukuruz.

Zbog ekonomičnosti, najčešće se u procesu proizvdonje koristi kukuruz. Kao konačni proizvod hemijskih reakcija i destilacija ksiloze ostaje kristalni ksilitol vrlo visoke čistoće koji izgleda kao šećer i istog je ukusa.

Čak i ljudsko telo dnevno proizvede do 15g ksilitola.

Kakvog je ksilitol ukusa?

Ksilitol je beli kristalni granulat koji izgleda kao šećer i ima isti ukus. Dobra vest je da ksilitol nema negativne sporedne efekte koji se vezuju za šećer. Ksilitol ima manje kalorija i malo ugljenih hidrata.

Koja je nutritivna vrednost ksilitola?

Ksilitol ima 240kCal na 100 grama i apsorbuje se sporo jer spada u kompleksne ugljene hidrate. Poređenja radi, šećer ima 375kCal na 100 grama.

Zašto tek sada saznajemo za ksilitol?

Tokom drugog svetskog rata, u Finskoj je vladala nestašica šećera i s obzirom da nisu imali mogućnosti da proizvode šećer, tražili su alternativu i našli je – ksilitol. Naučnici su između ostalog zapazili da ksilitol ne utiče na nivo insulina. Ksilitol je već dugo u upotrebi u evropskim zemljama, ali se na našem tržištu pojavljuje tek sada.

Ipak, verovatno ste već čuli za ksilitol. Proizvođači žvakaćih guma i sredstava za oralnu higijenu ga često stavljaju u svoje proizvode zbog pozitivnog efekta koji ima na oralno zdravlje.

Kako se priprema hrana sa ksilitolom?

Ksilitol se može upotrebiti za sve recepte u kojima se koristi šećer, u razmer 1:1. Ipak, šećerni alkoholi ne reaguju sa kvascima pa neće pomoći u dizanju testa.

Ksilitol se ne karamelizuje pri pečenju pa gotova pečena jela ponekad mogu biti suvlja. Jednostavno rešenje je dodavanje više tečnosti  ili putera u recept kako bi se zadržala vlažnost.

Ako recept zahteva šećer u prahu, jednostavno stavite ksilitol u kuhinjski procesor i obradite ga do željene krupnoće.

Da li ksilitol izaziva alergijske reakcije?

Ksilitol nije alergen, verovatnoća da ste alergični je manja od milion. Takođe, proces izdvajanja ksilitola iz sirovine eliminiše mogućnost alergijske reakcije na samu sirovinu. Ljudsko telo proizvodi do 15 grama ksilitola dnevno što znači da imamo urođenu toleranciju na ksilitol.

Kako ksilitol utiče na osobe obolele od dijabetisa?

Ksilitol je poznat po svom svojstvu da je pogodan za dijabetičare. On je prirodni stabilizator insulina i zbog toga ne izaziva rast nivoa šećera u krvi i može pomoći da se smanji želja za šećerom i ugljenim hidratima. Ksilitol ima glikemijski indeks 7, dok običan šećer ima 68. Za više informacija o dijabtisu posetite www.diabetes.org i konsultujte svog lekara.

Šta je glikemijski indeks i zašto je važan?

Glikemijski indeks je numerički indeks koji rangira ugljene hidrate na osnovu glikemijskog odgovora organizma, to jest koliko brzo se oni konvertuju u glukozu u telu. Što je veća vrednost, ugljeni hidrati se brže razlažu i uzrokuju rast nivoa šećera. Za više informacija posetite www.glycemicindex.com i konsultujte se sa lekarom.

Da li ksilitol ima neželjena dejstva?

Prekomerena upotreba ksilitola može da izazove blagu digestivnu neprijatnost . Američka administacija za hranu i lekove (FDA) je objavila da ksilitol nije toksičan za ljude.

Da li se ksilitol može davati kućnim ljubimcima?

Ne. Nemojte davati ksilitol svojim ljubimcima, jer ako konzumiraju ksilitol postoji rizik da padnu u hipoglikemijski šok. Čokolada je dobar primer hrane koja je dobra za ljude ali ne i za kućne ljubimce. Vlasnici kućnih ljubimaca znaju da ne treba da im daju hranu koju koriste ljudi iz brojnih razloga, jer njihovi organizmi ne mogu da ih podnesu.  Melia nije kvalifikovana da daje savete o kućnim ljubimcima, pa ukoliko Vaš ljubimac slučajno konzumira ksilitol, odmah pozovite veterinara.

 

STEVIJA

Šta je stevija?

Stevia Rebaudiana je žbunasta biljka iz porodice hrizantema. Steviol glikozidi iz njenog lišća su zaslužni za njen neverovatan sladak ukus.

Gde se stevija uzgaja?

Najviše u Paragvaju, Brazilu, Kini i Japanu. Međutim, ova biljka odlično uspeva na svim geografskim širinama, pa se može naći i u SAD-u, Meksiku pa čak i Južnoj Engleskoj.

Da li je stevija bezbedna?

Uopšteno govoreći, stevija je prirodni biljni zaslađivač koji se vekovima koristi u Paragvaju. Temeljno je ispitivana u brojnim istraživanjima širom sveta i pokazalo se da je bezbedna za ljudsku upotrebu. To se pokazalo tačnim i u praksi, jer se u svetu u prethodnih dvadeset godinama potrošnja stevije meri hiljadama tona.

Da li stevija može da zameni šećer?

Da. Rafinisani šećer nema nikakvih nutritivnih benefita i predstavlja samo prazne kalorije. Stevija je mnogo slađa od šećera a ne poseduje ni jednu negativnu karakteristiku koju ima šećer.

Koliko je slatka stevija?

Neverovatno slatka! Ekstrakti stevije mogu biti 200 do 300 puta slađi od šećera. Pažljivo dozirajte steviju jer samo malo je dovoljno da vaše piće ili jelo budu prelsatki. Jedna tableta Melia Stevije zamenjuje jednu kafenu kašiku šećera.

Da li stevija podiže nivo šećera u krvi i da li mogu da je koriste osobe obolele od dijabetesa?

Stevija ni najmanje neće podići nivo šećera u krvi, što znači da je pogodna za upotrebu kod osoba obolelih od dijabetesa. Dijabetes je oboljenje koje treba da prate i tretiraju kvalifikovani lekari, te se slobodno konsultujte sa Vašim doktorom ukoliko imate bilo kakvih dilema.

Da li stevija može da se kombinuje sa ostalim zaslađivačima?

Naravno, stevija čak može i da oplemeni ukus Vaših jela ukoliko je kombinujete. Svi zaslađivači treba da se koriste tako da budu deo zdravog načina života, dok se preporučuje da šećere i sintetičke zaslađivače treba što manje koristiti.

Da li se stevija može koristiti u kuvanju?

Apsolutno. Industrijska istraživanja u Japanu su pokazala da je stevija stabilna na visokim temperaturama i kao takva može da posluži u svakodnevnoj pripremi hrane i napitaka. Međutim, stevija spada u grupu potentnih zaslađivača, jako mala količina je potrebna da bi se jelo zasladilo. Kada u receptu šećer doprinosi i volumenu, stevija nije najbolji izbor za zamenu i tada je bolje da koristite ksilitol kako biste uspeli da zadržite formu i čvrstinu jela. Takođe, stevija se ne karamelizuje i neće pomoći kada treba da se umuti sneg od belanaca.

Da li stevija sadrži vitamine i minerale?

Sirova stevija sadrži hiljade fitonutrijenata i isparljivih ulja, uključujući Rurin i B-Sitosterol. Ipak, s obzirom na količinu koja se tipično konzumira, nutritivni benefiti su zanemarljivi.