Dobrodošli na melia.rs!
Facebook

Ksilitol

 

  • Nula neto ugljenih hidrata
  • Podjednako sladak kao konzumni šećer, sa 40% manje kalorija
  • Štiti od karijesa i upale srednjeg uha
  • Glikemijski indeks 7
  • Proizvodi se od supstanci koje se prirodno nalaze u voću i povrću kao što su šljive, jagode, kukuruz
  • Odobren od strane Svetske Zdravstvene Organizacije
  • Drugačije hemijske strukture od konzumnog šećera

 

Ksilitol je zamena za šećer. Konzumiranje ksilitola je povezano sa značajnim smanjenjem karijesa i razvojem parodontopatije. Pokazalo se da ksilitol doprinosi povećanju gustine kostiju, smanjenju telesne težine, stabilizaciji nivoa šećera u krvi i nivoa insulina. Dodatna blagotvorna svojstva ksilitola su:

 

 

  • Povećanje energije podsticanjem stvaranja ATPa
  • Povećava utilizaciju masti
  • Obnavlja glikogen
  • Anabolička svojstva – ostavlja biosintetičke puteve otvorene
  • Antikatabolička svojstva – pomaže održavanju mišićne mase
  • Antioksidativna svojstva – generiše NADPH održavajući glutation u aktivnom stanju
  •  Povećava izdržljivost
  •  Smanjuje slobodne radikale i oksidativna oštećenja

Bezbednost upotrebe ksilitola je temeljno testirana. Do sada, nisu primećeni neželjena dejstva.

 

Oralno zdravlje i antibakterijska svojstva

  Ksilitol je verovatno idealna zamena za šećer. I ne samo to, pokazalo se da ksilitol poseduje odlična svojstva koja pomažu u održavanju zdravlja zuba. Kliničkim istraživanjima je dokazano dramatično smanjenje nastanka novih karijesa, ali i zaustavljanje širenja postojećih. Ksilitol pruža dodatnu zaštitu koja poboljšava sve postojeće vidove prevencije. Efekti upotrebe ksilitola su dugotrajni, niske stope nastanka karijesa traju godinama nakon što su istraživanja završena.

smille

 

 

Klinički dokazani efekti ksilitola

  • sprečava nastanak zubnog plaka i karijesa do 80%
  • usporava demineralizaciju zubne gleđi
  • potpomaže remineralizaciju zubne gleđi
  • povećava stvaranje pljuvačke, olakšava suva usta (kserostomija)
  • štiti proteine iz pljuvačke,
  • osvežava dah
  • smanjuje infekcije u ustima i nazofarinksa

Ksilitol se vezuje sa kalcijumom i drugim polivalentnim katjonima što doprinosi remineralizaciji gleđi. Kompleksi kalcijuma i ksilitola olakšavaju apsorpciju kalcijuma kroz zid creva, što ukazuje da ksilitol može imati važnu ulogu u prevenciji osteoporoze (ova hipoteza je bila testirana nad eksperimentalnim životinjama)

Šećer se fermentiše zahvaljujući oralnim bakterijama kao što su Streptococcus mutans, glavnim podstrekačima zubnog karijesa.

S. mutans proizvode kiseline koje probijaju zubnu gleđ i prouzrokuju karijes. Ove bakterije bujaju u sredinama sa niskim pH vrednostima (kiselim sredinama). Ksilitol sprečava rast S. mutans tako što podiže pH vrednost u ustima i time stvara nepovoljne uslove za razvoj ovih bakterija. Ovo je dugoročni efekat koji ksilitol  ima na floru usne duplje.

Ksilitol takođe smanjuje incidencu parodontopatije. Parodontopatija takođe predstavlja faktor rizika za bolesti srca i krvnih sudova. U prisustvu ksilitola, prijanjanje bakterija na ćelije epitela se prekida. U in vitro ogledu korišten je 5% rastvor ksilitola i pokazalo se da je prijanjanje Streoptococcus pneumonia i Hoemophilus influenza smanjeno za 68% i 50% respektivno.

 

Dijabetes i osetljivost na ugljene hidrate

Povećanje nivoa šećera u krvi, masti seruma i insulina su povezani sa upotrebom šećera. Prednosti korišćenja ksilitola u poboljšanju kontrole šećera u krvi ogledaju se u sledećim svojstvima

  • Ksilitol je sjajnog ukusa, može se upotrebljavati na razne načine i podjednako je sladak
  • Ima manju kalorijsku vrednost (240kCal/100g)
  • Veoma nizak glikemijski indeks (7)jabuka
  • Ima minimalan efekat na nivo šećera u krvi i na nivo insulina
  • Energiju otpušta lagano i ujednačeno
  • Ima antiketogena svojstva – snižava nivo slobodnih masnih kiselina u serumu i pospešuje perifernu iskoristljivost glukoze
  • Poboljšava apsorpciju vitamina B i kalcijuma
  • Poboljšava dentalno zdravlje
  • Sprečava rast kvasaca, uključujući i Candida Albicans
  • Smanjuje glikaciju proteina, smanjuje AGE
  • Smanjuje potrebu za dodatnim unošenjem ugljenih hidrata i prejedanjem

 

Gubljenje težine

Postoje razne strategije kontrole telesne težine i ksilitol se uklapa u skoro sve. Ksilitol usporava pražnjenje stomaka a s obzirom da ima nizak glikemijski indeks i metaboliše se nezavisno od insulina ksilitol je idealan za održavanje stabilnog nivoa šećera u krvi i insulina, što povećava osećaj sitosi i smanjuje potrebu za prejedanjem. Ksilitol se ne absorbuje u celosti, a samo delić absorbovanog se polako konvertuje u glukozu. Važan bonus u metabolizmu ksilitola je aktivacija antioksidativnog sistema glutationa koji pomaže smanjenju slobodnih radikala koje prouzrokuje naporno vežbanje i time smanjuje oksidativna oštećenja mišića i ćelija krvi. 02_5_9Pošto se ksilitol efikasno i ujednačeno pretvara u glukozu (energiju) i glikogen (skladište) može biti posebno koristan u kombinaciji sa drugim ugljenim hidratima tokom oporavka od vežbanja.

Kada se koristi između obroka, ksilitol održava ravnomerno oslobađanje energije. Neapsorbovani ksilitol se ponaša kao dijetetska vlakna, potpomažući pravilan rad creva. Delimičnim bakterijskim vrenjem nastaju masne kiseline kratkog lanca koje se iskoriste u postojećim insulin-nezavisnim putevima energije.

 

Sportisti i bodibilderi

Mnogi sportisti su u stalnoj potrazi za zamenama za steroide i ksilitol se javlja kao pogodna alternativa. Izgradnja mišićne mase podrazumeva povećanje anabolizma pri istovremenom smanjenju katabolizma proteina a to je dobro poznat efekat ksilitola u uslovima napora. Ipak, još uvek nije poznato koliko jak učinak ksilitol ima po ovom pitanju, ali istraživanja su u toku i deluju obećavajuće.