Dobrodošli na melia.rs!
Facebook

Stevija

  • Potpuno prirodna
  • 0 kalorija
  • 0 ugljenih hidrata
  • Glikemijski indeks 0
  • Stabilna na temperaturama do 200 stepeni
  • Ne fermentiše se
  • Naglašava ukus
  • Idealan zaslađivač za decu koji ne stvara zavisnost
  • Može se mešati sa ostalim zaslađivačima
  • Klinički testirana

 

Stevija je prirodan zaslađivač bez kalorijske vrednosti koji se širom sveta koristi već stotinama godina. Njen izvanredan ukus je sjajan način da se smanji unos šećera i kalorija, a pogodna je za osobe obolele od dijabetesa kao i osobe na dijetama.

Botanika

Stevia rebaudiana Bertoni je višegodišnja zeljasta biljka i pripada porodici Asteraceae. Ovoj porodici pripadaju i dobro poznate biljke kao što su maslačak, suncokret i cikorija. Biljku je prvi put opisao doctor M.S. Bertoni 1899. godine. Kopljasto lišće stevije je oko 5cm dužine i oko 2cm širine. U divljini, biljka dostiže visinu između 40cm i 80cm. Kultivisana, stevija može narasti i do visine od jednog metra. Biljka se može koristiti u komercijalnoj proizvodnji šest godina, a bere se pet puta godišnje.

Poreklo i istorija

Istorijski, stevija vodi poreklo pre svega sa teritorije današnjeg Brazila i Paragvaja. Prvobitno stevija je uzgajana u severnim delovima Južne Amerike. Biljka je vekovima bila poznata pripadnicima domorodačkog plemena Guaranaj. Stevija se često opisuje kao “slatka trava iz Paragvaja” i označava se kao najslađa biljka na svetu.

Evropljani su prvi put upoznati sa stevijom kada su tokom XVI veka španski vladari saznali za “slatku travu” koju su koristili urođenici Južne Amerike. Međutim, uprkos temeljnom opisu švajcarskog botaničara Bertonija, istraživanja i komercijalna upotreba stevije odvijala se sporijim tempom.

Početkom XX veka primećeno je da stevija sadrži nekoliko zaslađivača, ali je steviozid prvi put kristalisan 1931. godine. Tokom drugog svetskog rata, saveznici su razmatrali mogućnost komercijalnog ekstahovanja steviozida zbog nestašice šećera. Ipak, u to vreme nije bila dostupna tehnologija koja je potrebna za industrijsku proizvodnju. Ali zbog uvođenja ograničenja upotrebe veštačkih zaslađivača tokom 1970. u Japanu, istraživanja i komercijalizacija upotrebe steviozida je ubrzana. I već preko dvadest godina Japanci koriste ekstrakt ove biljke kao bezbedan i prirodan zaslađivač. Trenutno, stevija je najpopularniji zaslađivač na japanskom i korejskom tržištu, a u Evropi postaje pravo otkriće. Komercijalna proizvodnja je najrazvijenija u Paragvaju, Urugvaju, Centralnoj Americi, Tajlandu i Kini.

Ekstrakti Stevije

List stevije sadrži prirodno slatka jedinjenja koja se nazivaju steviol glikozidi i oni biljci daju specifičnu slast. Ova slatka jedinjenja se oslobađaju kada se list stevije potopi u vodu poput čaja. Ekstrakt se tada filtrira i čisti kako bi se otklonili delovi biljke koji nisu slatki i kako bi se izdvojio ekstrakt stevije. Očišćeni ekstrakt stevije može da sadrži samo jedan ili nekoliko steviol glikozida. Rebaudiozid A, ili skraćeno Reb A se najčešće upotrebljava jer je sjajnog ukusa i ima ga u izobilju u listu stevije. Stevija ekstrakt se tokom procesa čišćenja hemijski ne modifikuje i tako dobijeni steviol glikozidi su isti kao i oni koji se nalaze u listu.

Diabetes

Iako ima glikemijski indeks 0, naučnici su detaljno ispitivali koliko je stevija bezbedna za ljude obolele od dijabetesa. Studije sprovedene nad životinjama i ljudima obolelim od dijabetesa tipa 1 i tipa 2 ukazuju da je stevija pogodna za upotrebu u ovakvim slučajevima. Naučnici u Paragvaju davali su steviju pacijentima od kojih su neki pored dijabetesa imali problema i sa povišenim krvnim pritiskom i nisu zabeležili nikakve promene nivoa  glukoze u krvi ili glikoziliranog hemoglobina (HbA1c) koji pokazuje prosečnu vrednost šećera u krvi tokom poslednja tri meseca, što jasno ukazuje na toleranciju koja ova populacija ima na steviol glikozide. Nakon tri meseca upotrebe stevije, sistolni i dijastolni krvni pritisak i nivoi glukoze i HbA1c nisu se značajno razlikovali od bazičnih merenja, pokazala je studija. Nikakvi kontraefekti nisu primećeni kod pacijenata koji su nastavili da koriste steviju u svojoj svakodnevnoj ishrani.

Postoje hiljade naučnih radova na ovu temu i sva ukazuju da je stevija pogodna za upotrebu kod ljudi obolelih od dijabetesa,  a trenutno se sprovodi više od 200 istraživanja širom sveta  kojim se obuhvataju različite grupe ljudi. I nakon godina istraživanja, Svetska Zdravstvena Organizacija, američki FDA i evropska EFSA su potvrdili da je stevija ne poseduje zdravstvene pretnje za ljude, uključujući osobe obolele od dijabetesa, decu i trudnice.

Dijete

Pošto nema kalorijsku vrednost, osim što omogućava smanjeni unos kalorija, stevija nema ugljenih hidrata i na taj način omogućuje bolju kontrolu apetita i smanjuje rizik od gojaznosti i hroničnih bolesti.