Dobrodošli na melia.rs!
Facebook

Recepti

Čokoladni brauni

110 grama putera

2 šolje ksilitola

1 kafena kašičica ekstrakta vanile

4 jajeta (sobne temperature)

½ šolje kakao

Prstohvat soli

110 grama istopljene nezaslađene čokolade

2 šolje mlevenog lana

1 kafena kašika praška za pecivo

1/3 šolje slatke pavlake

2/3 šolje vode

Izmiksati puter, dodati ksilitol dok smesa ne postane penasti i sjednijena. Dodati vanilu i jaja. Dodati so i kakao i dobro promešati. Zatim dodati čokoladu pa ostale sastojke i sve ih izmešati u ujednačenu masu.

Staviti u pleh (dimenzija otprilike 20*30cm)

Peći na 175 stepeni 35-40min

 

Mafini sa kokosom i malinama

3 jajeta (sobne temperature)

1/3 šolje kokosovog brašna

¼ šolje istopljenog putera

½ kafene kašike ekstakta vanile

Prstohvat soli

¼ šolje ksilitol

½ kafene kašike praška za pecivo

2-5 kašika vode

½  šolje malina ili borovnica

Zagrejati rernu na 190 stepeni.

Dobro umutiti jaja i dodati im puter. Zatim dodati so i vanilu. U odvojenoj posudi umešati kokosovo brašno i prašak za pecivo i ksilitol.

Pomešati mokre i suve sastojke. Sada se dodaje kašika po kašika vode dok se ne dobije zadovoljavajuća struktura. Kokosovo brašno jako upija vodu. Cilj je konzistencija koja ce držati maline ali ne previše gusta.

Nežno dodati maline (ili borovnice) i podeliti u kalupe za mafine.

Peći 15-18min ili dok ne postanu zlatni.

 

Čokoladna torta sa malinama

Kora:

100g čokolade bez šećera

150ml pavlake za kuvanje

75g Melia Ksilitol

3 jajeta

85g mlevenih badema

1 k.k. ekstrakta vanile

 

Glazura:

100ml pavlake za kuvanje

75g Melia Ksilitol

100g čokolade bez šećera

1 k.k. ekstrakta vanile

Maline za ukrašavanje

 

Priprema:

 

Kora:

U posudi otpornoj na toplotu na pari rastopiti pavlaku za kuvanje, 50g ksilitola, čokoladu i ekstrakt vanile. Kada masa bude ujednačena skloniti sa ringle i dodati mlevene bademe. Umutiti 3 jajeta sa 25g ksilitola i dodati prethodno umućenoj smesi, sve dobro promešati. Rernu zagrejati na 160 stepeni i u okruglom plehu obloženom aluminijumskom folijom peći oko 25min.

 

Glazura:

U posudi otpornoj na toplotu na pari rastopiti pavlaku za kuvanje, čokoladu, ksilitol i ekstrakt vanile dok se ne dobije ujednačena smesa.

 

Kada se ohlade do sobne temperature, premazati koru glazurom i dekorisati. Rashladiti u frižideru.

Zasladite se!