Naučite više o našim voćnim snekovima

Melia voćni snekovi predstavljaju savršenu zamenu za grickalice. U ponudi su tri miksa: jagoda i banana, kajsija, šljiva i jabuka kao i malina, kupina i borovnica.
Voće u našim miksevima je sušeno zamrzavanjem, proces koji se još naziva i liofilizacija. Tehnologija sušenja podrazumeva da se voću u toku procesa sušenja ništa ne dodaje a jedino što mu se oduzima je voda.

Kako se proizvodi voćni snek

Tehnologija

Iako je tehnika sušenja zamrzavanjem prilično stara i poznato je da su je koristile i Inke 1200 godina pre nove ere, Melia voćni miksevi proizvode se uz pomoć najsavremenije tehnologije i visokih standarda koji garantuju vrhunski kvalitet i zdravstvenu ispravnost.
Tehnologija je vrlo zahtevna jer predstavlja proces sušenja voća koji se odvija u dve faze i to primarno sušenje - namirnica se najpre zamrzne, a zatim se količina otopljenog leda smanjuje postupkom sublimacije, i sekundarno - vrši se desorpcija do vrednosti koja neće više podržavati rad mikroorganizama ili hemijske reakcije. Dobijeni plodovi su suvi, hrskavi, izgledaju atraktivno i podsećaju po izgledu i ukusu na sveže voće.
Ovim postupkom iz voća je samo izolovana voda pa su se tako maksimalno sačuvali svi bitni hranljivi sastojci, zapremina, oblik, aroma, boja ploda i dr.

Gde se najčešće koristi

Upotreba

Procesom liofilizacije izbegnuta je kontaminacija proizvoda jer većina bakterija i plesni ne mogu da prežive ovaj proces pošto je izolovano 95-97% vlage. Liofilizovano voće je najbolje konzumirati direktno iz pakovanja ali je i odličan dodatak za poslastičarske specijalitete, dekoracije, ovsene kaše, musli, med, čajeve, konditore, čokoladiranje kao i mnoge druge proizvode. Ovaj proizvod je najčešći izbor za grupe kupaca koji konzumiraju zdravu hranu i veruju u visok kvalitet. Omiljen je kod planinara, sportista, kosmonauta jer je to nešto najlakše i najhranljivije što mogu poneti sa sobom, a ne traži posebne uslove čuvanja.

Rok trajanja liofilizovanog voća je 12 meseci.